top of page

Ponents en la formació Amesti

 

Els savis que ens acompanyen en el camí de la nostra formació com a mestres, sense deixar la nostra condició d'alumnes.

Primeres Jornades Amesti Educació 5 i 6 de setembre 2014

José María Toro Alé

Savi, paraula dolça i sincera, sentiment, empatia, emocionant, Mestre del cor. Ens acompanyà en un cap de setmana intens, el 5 i 6 de setembre de 2014 en les nostres primeres Jornades AMESTI, "De 0 a 6 raons i emocions per enriquir la pràctica a l'educació infantil". Va tancar aquestes Jornades amb la ponència Educació Infantil. El repte d'una pedagogia d'altura a ras de sòl. Sigué una provocació a l'interior de cadascú de nosaltres, per començar el curs amb altra mirada, amb altra escolta, amb altre cor. Un comiat innovidable i  emocionant.

"No deixeu mai la vostra condició d'alumnes" -va dir el Mestre.

Teresa Montrull
Vicent Domingo

La clau que ens obri les portes per veure a l'infant com un tot. La importància de conèixer les primeres edats per intervindre des de la pràctica estimulant el cervell i les emocions mitjançant les vivències on el xiquet i la xiqueta han d'esdevindre subjectes actius en el seu viatge de crèixer. Reflexos primitius i connexions neuronals. El cos com a principi de l'aprenentatge.

 

 

Maria Torres
Llorenç Giménez
Ferran Aleixandre
Emi Pardo
Anna de Castro Calvo
Jaume Martínez Bonafé

Dos mestres AMESTI. Ens ensenyen dia a dia. En la ponència inaugural de les Jornades de setembre, ompliren les motxilles de tothom amb Paraules per començar a amassar una vida educada. Sensibilitat, saviesa, vida, encert, provocació, emoció, subjecte, temps, renovador, pedagogies, estima, infància... sigueren algunes de les paraules màgiques que ens ajudaren a començar un cap de setmana intens...

"Entendre a l'infant com a subjecte des de que naix".

Conxa Delgado (Güin)
Pau Aleixandre
Fina Masgrau
Maite Fuster

A la taula rodona, quatre grans mestres, van debatre i provocar als participants de com dur a terme L'escola al dia, obrir les portes al barri, al poble, a les famílies, a l'equip, a altres escoles, universitats... La importància de l'escola infantil com a centre educatiu, com un espai de vida, sostenible, ple d'experiències, pensada i creada per als infants. Un projecte necessari a la societat.

Començàrem el matí de dissabte amb dinamisme i participació. Quatre racons d'experiències vivenciats per totes i tots els participants. Paraula, moviment, pensament i música ompliren tots els espais amb un aprenentatge actiu. Gaudírem amb:

Aprendre a pensar. Filosofia per a Infants.

Psicomotricitat vivenciada.

Com contar contes. Recursos per gaudir i fer gaudir.

La música com a ferramenta d'aprenentatge a l'escola infantil.

 

 

Curs d'Experts en Educació Infantil-1. Des d'Octubre 2014 a Juny 2015

Conxa Delgado (Güin)
Maite Fuster

Seminari del 4 d'octubre de 2014

Altra mirada educativa. Reggio Emilia

 

Baix la batuta de la mestra Conxa Delgado i Amo (Güin) ens apropàrem a la realitat de les escoles de Reggio Emilia.

Teoria, pràctica i informació privilegiada van ser les claus per provocar-nos i apassionar-nos davant aquesta documentació pedagògica. Exemples clars, com els de Maite Fuster i altres escoletes del País, de que aquesta manera d'ensenyar i aprendre és possible, acompanyaren i dinamitzaren durant tota la sessió la informació que ens regalà la mestra Güin.

 

 

Carme Boqué Torremorell

Seminari del 8 de novembre de 2014

Educació Emocional i Resolució de Conflictes

 

Carme Boqué mestra viva, dinàmica, Il·lusionada i defensora de les relacions humanes. Un cap de setmana que començava ple d'entusiasme i alegria, quan, després de baixar de l'habitació de l'hotel amb un mocador al coll, que l'havia regalat AMESTI com a present de la seua visita, exclamava: -Han vingut els reis, quina alegria!!. D'aquesta manera Carme obria el seu cor, es feia transparent als nostres ulls. Vam parlar de tantes coses importants... Una unió d'idees que anaven sorgint després d'hores d'escolta i estima. El dissabte ens encisava amb idees com...

Els mestres som el col·lectiu que vivim en  el ser i no en el tenir. Educar és formar i transformar... Totes les emocions són necessàries, les positives i les negatives. Totes elles necessiten estima i acollida... Educar emocionalment és plantejar situacions de vida i crear alhora un clima humà que facilite la conversió de les vivències en aprenentatges... Necessitem temps per créixer, per a que passe de tot. La pedagogia de la possibilitat.

Gràcies Carme!

 

Lydia Turner

Seminari del 4 d'octubre de 2014

Pedagogia de la tendresa

 

La mestra Cubana Lydia Turner, ens regalà un cap de setmana ple de històries per apuntar en el cor i la memòria. El dissabte de vesprada tinguérem el privilegi d'apropar-nos, amb la seua dolça i entranyable veu, a les bases de la pedagogia de la tendresa, de la que Lydia és pionera i savia. L'empatia, proximitat i estima que va sorgir entre AMESTI i la mestra va ser indescriptible, innovidable i per a tota la vida. S'obrin portes per tot el món, sinèrgies entre cultures i pensaments que volen aconseguir el mateix desig, dignificar la infància.

Diamants com... Que la escuela sea sabrosa y útil. Si damos ternura, recibimos ternura. Amar al ser humano... ens duguérem de Lydia.

Seminari del 13 de desembre de 2014

Viatge per les pedagogies

 

El mestre d'AMESTI, el mestre que des del cor sap transmetre tot allò que més ens interessa. L'educació com a part fonamental de la societat. La ciutat, les experiències, el poble, l'entorn com a part del currículum, és la idea que el nostre mestre porta anys defenent, no sols al nostre país, sinó també per tota latinoamèrica. L'autèntica saviesa recollida pels seus infints i interessants viatges per les diferents cultures, de les que, amb un interessant treball d'investigació, les analitza, compara i "critica" respecte a la nostra realitat educativa.

Matí de converses, participació, paraules i reflexions portades a la màxima ponència de l'estima, l'estima per allò que més volem i respectem, la infància i l'educació. Paraules provocadores que ens fan pensar com...

L'educació és un camp en continu conflicte. Com deia el meu mestre Gonçal Anaya, "l'educació és un dret humà de l'escolar, no una imposició de ningú". Gràcies mestre, amic, Jaume!

Jaume Martínez Bonafé

Seminari del 31 de gener de 2015

Música, vida i Educació Infantil. Mètode BAPNE

 

Dinàmic, intens i divertit matí el que vam viure amb aquests dos mestres. Començàrem amb Ferran Aleixandre, mestre d'AMESTI i mestre de música a infantil i primària a l'escola gavina. Aprenguérem com ho fan els seus alumnes, vivenciant i jugant amb la música. La vida sense música no és vida. Hem d'aprendre de l'error. Si un dia arribes a casa de l'escola i no t'has pogut riure, alguna cosa no funciona bé. Paraules, vivències, experiències i imatges que ens fan vore que altra educació és possible.

Després d'agafar forces en l'esmorzar, gaudirem amb Natalia Crespo, gran mestra, entre d'altres, del mètode BAPNE, pertany a l'equip de Javier Romero i va saber endinsar-nos en aquest fantàstic i fascinant mètode musical. La importància de treballar la percussió corporal amb els menuts per millorar la lateralitat, desenvolupar el cervell, entre d'altres millories que podem aconseguir amb la música, van ser alguns dels aprenentatges viscuts amb la mestra de Castalla. Jocs que ens féren riure, conéixer-nos més a nosaltres mateixos, cohesionar més encara el grup del Curs d'Experts en EI-1 i descobrir un interessant món i univers.

Gràcies mestres! 

Natalia Crespo Colomino
Ferran Aleixandre i Barreda

Seminari del 7 de març de 2015

Aprendre a pensar. Filosofia per a infants.

 

Altra de les mestres que ens motivà per encetar el projecte AMESTI. El dia que en Granada li convidarem a vindre a AMESTI, segons ella "per la brillor dels nostres ulls" no dubtà en dir SÍ. Aquest març de 2015 el nostre somni es feia realitat, Angélica Sátiro estava a València, estava amb nosaltres i venia a regalar-nos un seminari dinàmic, apassionant i ple d'aprenentatges. Tots els elements eren perfectes, els aromes i les textures de la benvinguda feren que es sentira a gust, com en casa. Ja al seminari es sentí molt identificada amb AMESTI, amb les maneres de pensar, actuar i fer. Creàrem, construírem, aprenguérem, vam riure i sentir la màgia del pensar, estimar, escoltar i gaudir del que han de dir-nos els nostres infants. No paràrem de tindre la boca oberta i el somriure dibuixat, i jugar de manera cooperativa, en equip, de manera individual... i moltes d'aquestes experiències podiem dur-les a les nostres realitats... Aprendre a pensar des de la pràctica a la metacognició. Jugar a pensar. Fer preguntes apassionades als nanos per a despertar la ment i posar-la en acció. Provocar l'expressió amb tots els llenguatges per aprendre a llegir-los. Paraules sàvies i des del cor, que ens duguérem allà dins de les nostres vides i cors, per sempre i per als infants dels que gaudim cada dia. 

Gràcies gegants, amb sabor i olor a inciens, mestra meravellosa! 

Angélica Sátiro

Seminari del 7 de febrer de 2015

Intel·ligències múltiples

 

Una de les mestres que ens motivà per encetar el projecte AMESTI. Les llavors que ens regalà en Granada, floriren de la manera més bella aquest dissabte. Tinguérem la sort i el plaer de compartir amb Mar tota la seua saviesa, provocació i fer reflexionar sobre el poder de les tres C's i del cor, de ser mestre i respectar, estimar i valorar la infància com aquest tresor que és. Propera a tots i totes els que ens donàrem cita aquest matí, paraules com Lo important no és saber què hem de fer, sinó poder fer-ho. Model per fortaleces, no per dèficit. La imaginació i l'emoció decideixen, la raó justifica. Cada infant té una potencialitat única d'aprenentatge. Les capacitats més les habilitats ens donen les Intel·ligències múltiples., ens feren eixir del seminari amb un gran somriure, plens d'estima, ganes i una forta convicció en el que estem fent, en millorar i aprendre cada dia. Eixirem amb la idea de donar les ferramentes necessàries als nostres infants, no resultats. Aquell regal de tindre't entre nosaltres és dels que no s'obliden mai, és com el regal de poder deixar a l'infant viure i aprendre en llibertat, estima i respecte.

Gràcies una i mil vegades mestra! 

Mar Romera Morón

Seminari del 25 d'abril de 2015

Psicomotricitat Vivenciada.

 

Dissabte intens, actiu i divertit amb la companyia de Iolanda Vives. Comencem el matí dividint-nos per grups en edats segons amb les que cada participant treballem (0-18 mesos, 18-36 mesos, p3, p4 i p5) amb unes consignes molt clares: jugar amb globus per fer joc sensorial, motor, simbòlic i representatiu, per després passar a la teorització de la pràctica psicomotriu de B. Aucouturier. Ens defineix als infants com a grans experts en psicomotricitat. Sols cal que les mestres i els mestres els donem un espai, un temps, materials i reptes que els hi donen seguretat i els tres plans motors, horizontalitat, verticalitat i el pla inclinat. Una sala que acull amb llibertat d'acció i una mirada més enllà de l'observació. Entendre i atendre les demandes, les necessitats i les mancances. Vam vore vídeos de dues pràctiques psicomotrius, mentre dialogàvem, analitzàvem i aprofundíem més en la figura del psicomotricista. Ens regalà frases... com Els nens d'aquesta societat del segle XXI, tenen grans ansietats perquè no tenen desitjos, sinó necessitats. Viuen en un món de frustracions. Per arribar a ser infants feliços, cal que l'adult, especialista, pare, mare... els done temps d'actuar, de pensar, de descansar i de fer i desfer per arribar a la conquesta després d'un esforç.. La sala psicomotriu es caracteritza pels contrastos, com ho és la vida, com un pèndul. Gràcies mestra!

 

 

Iolanda Vives
Alfredo Hoyuelos

Seminari del 9 de maig de 2015

Repensar la infància

 

Va ser la guíndola del pastís. Aquest pastís que hem anat amassant al Curs d'Experts en Educació Infantil-1 durant tot l'any. Era l'últim seminari on ens acompanyaria un ponent, ja que el darrer seminari del curs, el dissabte dia 27 de juny, és per presentar els treballs que hem anat el·laborant en grups de treball durant tot l'any i fer una cloenda emocionada d'aquest any ple d'experiències, emocions i aprenentatges amb mestres gegants.

Alfredo ens deixà bocabadats. Clar, ras, senzill, a peu d'aula. Coneix els seus alumnes, proper a les famílies i un gran tallerista en les Escoles Infantils Municipals de Pamplona. Ens regalà tota la seua documentació, tot el seu impressionant i apassionant treball d'anys. És el Lorys Malaguzzi espanyol. Ens deixà regals com "La Cultura de la infància, fer teoríes i hipòtesis dels xiquets sobre les pròpies actuacions sobre el món. Els drets de la cultura de la infància. Treballant amb la infància no podem saber-ho tot. Tan de bo mai perguem l'animisme. La formació, de vegades, genera deformació. Escola bella i amable, harmonia estètica. Atelierista per trencar amb els moldes de rutina que es creen a l'escola. Tota l'escola és un gran taller, un gran laboratori. La parella educativa. Als tallers hi ha guiatge, observació, documentació... no pretenem ensenyar directament. Hem de seguir les idees dels infants (seguir-los per darrere). Hem de deixar la petjada d'allò que fem. La vertadera qualitat està en els menuts gestos. La documentació  crea una transformació radical de la pràctica. Els tresors que descobrim en grups xicotets han de ser extraordinaris en la qüotidianitat. Amb les famílies hem d'investigar i innovar igual que amb els xiquets. Quan el registre emocional s'obri, la capacitat de treball/empatia, és major. Són d'agraïr les protestes de les famílies."

Tota aquesta saviesa compartida ens ha fet apassionar-nos per aquesta manera de treballar, de vore l'educació i el dia a dia. Moltes gràcies per tots els regals que ens has fet, Alfredo. Moltes gràcies mestre! Aquest seminari ha sigut el començament d'una llarga i estreta amistat... Fins prompte mestre!

 

 

bottom of page