
Projecte comunitari de desenvolupament socio-educatiu al barri de Tres Forques de València
-Teoria DAT
La teoria del DAT està basada en l’organització del treball anteriorment descrita, i proposa, de forma simple i gràfica, com afrontar els diferents processos que es plantegen a l’hora de desenvolupar un gran projecte, i com distribuir i compartir les diverses tasques i decisions, optimitzant els temps i els recursos al màxim, i sent horitzontals, cooperatius i eficaços.
D ECISIONS : Comunes (gran grup)
A CCIONS : Col·lectives (gran grup i/o grups de desenvolupament)
T ASQUES : Cooperatives (grups de desenvolupament i/o individuals)
-Relacions escolars
Les relacions amb les escoles són bàsiques i fonamentals.
Així, una vegada estructurat i organitzat el projecte, s’ha de començar aquesta tasca d’implicació i participació. Per tant, tots els grups són decisius (establir calendari de reunions informatives per a les escoles i escoles infantils -equips directius i/o claustres docents-), però sobretot el B, D i E tindran una relació directa amb els centre educatius.
-Logotip i divulgació
Com a col·lectiu que inicia un gran projecte, i per començar a identificar-nos/cohesionar-nos i per facilitar i potenciar la difusió, és oportú crear un logotip i un document atractiu d’informació.
Respecte al document d’informació, es pot elaborar amb tot el treball i continguts que hem anat generant.
En quant al logotip, es podria fer una crida general als menuts i menudes del barri/escoles per confeccionar-lo, i, en un termini determinat, exposar-los i triar el més votat.
-La ciutat dels xiquets
Objectiu final del macro projecte. Tenim dues opcions per reflexionar, debatre i decidir:
a) Desenvolupar directament el projecte de la ciutat dels infants a nivell municipal, centrant en això totes les nostres energies i esforços, i esperant a que tot siga possible.
b) Començar per un punt de partida concret: el nostre barri, i, alhora, fer-ho extensible a tota la ciutat i realitzar paral·lelament les gestions municipals i grans accions per fer-ho possible.
La proposta inicial d’AMESTI EDUCACIÓ correspon al pla de treball de l’opció B, i es pot comprendre amb aquest mapa conceptual:
DISPOSICIONS GENERALS:
-Organització, enfocament i metodologia.
Un macro projecte com aquest comporta tindre un disseny clar i una organització perfecta, que concrete, coordine, estructure i guie el procés de desenvolupament del mateix. Que siga capaç també d’oferir rutes i obrir camins, i que puga evolucionar, créixer i adequar-se a les necessitats d’aquest, per garantir amb èxit els seus fins.
El nostre mètode treball i desenvolupament és horitzontal i cooperatiu, basat en el rigor, la coherència, la interacció, la professionalitat, la participació activa i el sentit comú, i fonamentat en la infantessa, l’educació, la llibertat i la millora social.
Per tant, des d’uns paràmetres clars que orienten i coordinen, es proposa un enfocament creatiu, estructurat i actiu, en el que tant l’engranatge, les dinàmiques, la cohesió i el treball grupal, com les iniciatives, les aportacions i la participació de cada individu enriqueixen i fan funcionar al col·lectiu.
Així doncs, per l’eficàcia, la participació real, la interacció i tot l’enriquidor que aporta i genera, és fonamental organitzar i distribuir el treball i les diferents tasques en grups de desenvolupament, que cooperen i interactuen entre ells mateixos i permeten abastir i desenvolupar diverses vessants, àmbits i accions, alhora que decideixen i participen tots plegats i pel mateix objectiu comú: la dignificació de la infància. Per tant, fer-ho realitat és qüestió de totes i de tots.




Així, aquest grup de desenvolupament:
-Va a iniciar la connexió, unió i participació dels menuts i de les menudes del barri.
-Va a confeccionar un registre dels infants del barri.
-Va a realitzar un estudi de les diverses realitats i necessitats del nostre entorn: barri i escoles. Des de la perspectiva de:
-Els infants. -Els espais: possibilitats.
-Les AMPES. -Altres col·lectius i entitats del districte.
-La resta de grups de desenvolupament.
-Ciutadanes i ciutadans individuals.
-Els professionals de l’educació.
Tanmateix, aquest grup desenvolupament pot contar amb la col·laboració del Col·lectiu Fem Ciutat, format per ciutadans i professionals de l’urbanisme, l’economia, el patrimoni, la sanitat i l’educació que s’han trobat també per la millora i el desenvolupament social.



Una probable i molt desitjable evolució d’aquest grup de desenvolupament és iniciar, a través d’AMESTI EDUCACIÓ, un grup de treball o escola de mestres de les escoles del barri per tal de debatre l’ensenyament i començar projectes comuns de formació, d’intercanvi pedagògic i de treball directe amb les famílies, els menuts i el barri.






AMESTI EDUCACIÓ
és
Transmetre a la societat educativa un esperit renovador, creatiu, crític i just, basat en l'aprenentatge actiu, afectiu, experiencial, holístic, competencial i global de l'infant.